İyi Bir Optimist Yelken Antrenörü Nasıl Anlaşılır?

Okuma Süresi 5 dakika

Son güncelleme tarihi 10 Haziran 2023 by Ertuğrul Müyesseroğlu

Her ebeveyn doğal olarak çocuğu için en iyisini ister. Bu yüzden yelken sporuna başlayacak çocuğunu emanet edebileceği en deneyimli, başarılı ve güvenilir bir optimist yelken antrenörü arayışı içinde olacaktır. Bizde en iyi antrenörde olması gereken meziyetleri araştıranların işini kolaylaştırmak için bu içeriği hazırladık.

Sorumluluk Sahibi Olması Herşeyden Önemli

Bir optimist yelken antrenöründe olması beklenen en büyük meziyet sorumluluk sahibi olmasıdır.

Optimist sınıfı yelken antrenörü diğer yelken sınıflarının antrenörlerine göre çok daha fazla sorumluluk alır. Peki neden bu sınıfın antrenörlerinin sorumluluğu daha fazladır? Bu sorunun kısa bir cevabı bulunmuyor. O yüzden izahını üç başlık altında yapacağız.

Optimist Yelken Sporcusunu Tanıyalım

Öncelikle optimist sınıfı yelken kullanan sporcuların kim olduklarını göz önünde bulundurmamız gerekir. Optimist Sınıfı yelken kullanan sporcuların yaş aralığı 08-15 yaştır. Yani bu sporcular henüz çocuktur. Bu yaş grubundaki çocukların bilinç, fiziki yeterlilik ve motor gelişiminde ciddi farklılıklar bulunur. Örnek vermek gerekirse 8 – 10 – 12 yaşlarındaki 3 sporcudan aynı şeyleri yapmalarını istediğinizde birbirinden çok farklı sonuçlar elde etme durumu söz konusu olacaktır.

Yelken Sporu Hangi Şartlarda Yapılıyor?

Yelken sporunu yapan kişileri tanımladıktan sonra yelken sporunun nasıl ve hangi şartlarda yapıldığını da göz önünde bulundurmalıyız.

Optimist sınıfı yelken tekneleri çocuklar için tasarlanmış tek kişilik yelken tekneleridir. Yani genç sporcu bu tekneyi denizde tek başına idare etmek zorundadır. Rüzgar şartlarına bağlı olarak antrenman ya da yarışlar esnasında çocuklar tekneden düşebilir, tekne devrilebilir hatta bazı durumlarda tekneler birbirleri ile çarpışabilir.

Optimist Yelken Antrenmanı
İstanbul Haliç – Optimist Yelken Antrenmanı Yapan Çocuklar

Yelken sporu ise yaz kış yapılabilen bir spordur. Yelken tekneleri de yapıları gereği rüzgarlı havalarda göl, deniz ve okyanuslarda kullanılabilmektedir. Rüzgarın olmadığı durumlarda yelken rüzgar alamadığı için tekne hareket etmez. Rüzgar şartları ise değişkendir. Birden sert esebilir, durabilir ya da yönü değişebilir. Deniz durumunu da es geçmemek gerekir. Pek çok zaman sporcular kendilerini rüzgarlı bir havada dalgalarla boğuşurken bulur. Aynı zamanda pek çok farklı deniz taşıtı da aynı anda antrenman yapılan bölgede seyir halinde olabilir.

Antrenör Ne Yapar?

Son olarak antrenörün durumunu ele alarak konuyu bağlayalım.

Optimist yelken antrenörü yanında sırasını bekleyen diğer çocuklarla birlikte kendi botunda antrenmanı takip eder. Bir yandan yanındaki çocuklarla ilgilenmekte diğer yandan da suda olan çocukları yönlendirmektedir. Herhangi bir durumda müdahale etmek için ise tetiktedir

Bu esnada çocukların bir kısmı motor vb becerilerine göre zorlanırken bir kısmı ise zigzaglar çizerek suda ilerlemektedir. Yani hepsi farklı noktalarda tek başlarına olup farklı bir mücadele içerisindedir.

Sadede gelecek olursak yelken antrenörü çok fazla değişkeni olan bir spor dalında birbirinden farklı bilinç ve fiziki yeterliliğe sahip çocuğa bu spor dalını öğretme çabası içerisindedir.. Bu değişken ortamı başarılı yönetmek için ise hiç kuşkusuz ki disiplin ve sorumluluk sahibi olmak gerekir. Aksi takdirde yaşanacak bir olumsuz durumda işler kontrolden çıkarak arzu edilmeyen sonuçlar doğabilir. 

Sorumluluk sahibi ve disiplinli bir optimist yelken antrenörü aşağıda paylaştığımız hususlar konusunda azami özene sahiptir.

  • Antrenör, karada ve denizde yaşanması muhtemel herhangi bir olumsuzluğu göz önünde bulundurmalı ve bu durumlara önceden hazırlıklı olmalıdır.
  • Antrenör, antrenman öncesinde deniz ve hava koşullarını öğrenmeli, antrenman sahasını ve yapılacak eğitimin bilgilerini suya açılmadan önce öğrencileri ile paylaşmalıdır. 
  • Antrenör, suda birden fazla acil durum söz konusu olduğunda ya da kendisinin müdahale şansı olmadığı durumlarda öğrencilerine ne yapmaları gerektiği hakkında bilgi vermelidir.
  • Antrenör, öğrencilerinin denize açılmadan önce tüm kişisel güvenlik donanımlarının tam olduğundan emin olmalıdır. 
  • Antrenör, yelken teknelerinde herhangi bir problem ya da eksik ekipman olup olmadığını denize açılmadan önce muhakkak kontrol etmelidir. 
  • Antrenör, denize açıldıklarında ise konsantrasyonunu tamamen öğrencilerine veriyor olmalıdır.

Sporcusuna ve Ailesine Güven Vermeli 

Güven, başarının anahtarıdır. İyi bir yelken hocası, öğrencilerinin güvenip örnek alabileceği bir rol model olmalıdır. Sporcuları için rol model olabilen bir antrenörün, sporcularının dikkatini üzerinde toplaması, onları yönlendirmesi ve disiplini sağlayabilmesi çok daha kolaydır.

Aileler açısından ise çocuklarını emanet ettikleri kişinin sevilen, saygı duyulan ve güven veren biri olması doğru yerde olduklarını hissetmelerini sağlayacaktır. 

İletişimi Kuvvetli Antrenör Öğrenmeyi Kolaylaştırır!

İyi bir optimist yelken antrenörü öğrencileriyle açık, net ve etkili bir şekilde iletişim kurabilme becerisine sahip olmalıdır. Sporcuların yaşlarına uygun bir iletişim dili kullanarak ihtiyaç duydukları bilgiyi aktarmalı ve sorularına cevap verebilmelidir.

Bunun yanında antrenörün sporcuları ile olan iletişimi kadar sporcuların ebeveynleri ile olan iletişimi de oldukça önemlidir. Antrenör, ebeveynleri düzenli olarak çocuklarının gelişimi konusunda bilgilendirmeli, yelken sporunun gereksinimleri ve çocukların ihtiyaçları doğrultusunda onları yönlendirebilmelidir. 

Antrenörün Tecrübeli Olması Büyük Avantaj!

Tecrübeli bir yelken antrenörü, geçmiş deneyimlerinden çıkardığı dersler sayesinde öğrencilerinin ihtiyaçlarını daha hızlı anlayacaktır. Sahip olduğu deneyim sporcusunu çok daha hızlı tanımasına ve ona uygun antrenman programı hazırlayabilmesine yardımcı olur. 

Ayrıca, sporcularını daha önce yelken yarışlarına sokmuş ya da yarışlarda başarılı olmuş bir antrenörün öğrencilerine çok daha fazla katkı sağlayabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sporcularına Karşı Adil ve Sabırlı Olmalı

İyi bir yelken hocası sporcularına karşı adil ve sabırlı olmalıdır. Öğrencilerinin farklı yaş ve bilinç seviyelerinde olduğunun farkında olmalı ve her sporcusu için yaş grubuna, cinsiyetine ve kişilik özelliklerine göre yaklaşımlar sergilemelidir.

Bu yaklaşımı sağlayabilen hocaların öğrencileri, yelken sporunu ve denizciliği çok daha kolay kavrayıp sevecektir. Aksi durumda yani öğrencilerine doğru şekilde yaklaşmayan hocaların öğrencileri yelken sporundan ve denizcilikten maalesef soğuyabilir.

Optimist Yelken Hocası
Antrenör gözetiminde teknesine dümenini takmaya çalışan çocuk sporcu

Sporcusunu İyi Tanır

İyi bir optimist yelken hocası, sporcularını tanır ve onların kapasitesini bilir. Onlar için hedefleri vardır ve hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak iyi bir antrenman programı hazırlayabilecek yeterliliğe sahiptir. 

Öğrencilerinin yelken sporunda başarılı olabilmesi için antrenmanlar, yarışlar ve diğer etkinlikleri önceden planlar ve öğrencilerin bu plana uygun bir şekilde hareket etmesini sağlar. İyi bir antrenör gidişattaki değişiklikleri fark eder ve gereken noktalarda hedeflerini ve antrenman programını revize eder.

Hedefsiz, plansız ve programsız yürütülen bir eğitim programında sporcuların başarılı olamayacağının farkındadır.

İyi Bir Antrenör Kendini ve Sporcusunu Motive Edebilmeli!

Çocuğunuzu çalıştıran yelken antrenörü bir eğitimcide bulunması gereken tüm bilgi ve deneyime sahip olabilir. Fakat antrenör kendini motive edemiyorsa sahip olduğu bilgi ve deneyimi sporcusuna aktarma konusunda istekli olmayacaktır. Motivasyonunu kaybetmiş isteksiz bir antrenör, öğrencisinin yelken sporundan soğumasına da neden olabilir. 

Motivasyonu yüksek bir antrenör ise bilgi ve deneyimini aktarma konusunda istekli olacağı gibi sporcusunun yaşadığı motivasyon kayıplarını da hızla fark ederek onu tekrar motive etme konusunda çabalayacaktır. Bu yüzden iyi bir yelken antrenörü aynı zamanda kendisini ve sporcusunu motive edebilen kişidir.

İyi Bir Yelken Antrenörü Öğrencilerine İlham Verebilmeli

İyi bir antrenör, sporcusunun ilgisini çekebilen ilham verici bir kişi olmalıdır. Farklı eğitim metotlarını kullanarak sporcularının sıkılmadan keyifle yelken sporunda ilerleme kaydetmelerini sağlayabilmelidir.  

Bunu sağlayabilmek için ise haftada birkaç gün yelken antrenmanı yapmak tek başına yeterli olmayacaktır. Farklı yelken kulüplerini ziyaret etmek, geçmişte başarılı olmuş sporcuların başarı hikayelerini sporculara anlatmak, hali hazırda milli takımda vs bulunan sporcuların yarışlarını birlikte seyretmek gibi eğitici aktiviteler genç yelken sporcuları için ilham verici olacaktır.

Sonuç

İyi bir optimist yelken antrenöründe bulunması gereken özellikleri sizinle paylaştık. Burada ele aldığımız özelliklerin hepsi bir antrenörde olabilirde olmayabilir de. Ama artık nasıl bir antrenörden eğitim alınması gerektiğine dair bir fikriniz var. 

Bu aşamadan sonra sizin için en önemli özellikleri başa koyup maddi olarak ulaşabileceğiniz bir antrenörün bulunduğu yelken kulübünü tercih etmenizi öneriyoruz. 

Yelken kulübü seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri “Optimist Eğitimi İçin Yelken Kulübü Seçimi Rehberi” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Ertuğrul Müyesseroğlu

Evli ve iki çocuk babası olan Ertuğrul Müyesseroğlu, profesyonel iş hayatında dijital pazarlama danışmanlığı ile eğitmenlik yapmaktadır. Aynı zamanda kendisi ve iki çocuğu da lisanslı yelken sporcusudur. Dijital pazarlama ve eğitmenlik deneyimi ile yelken sporu bilgisini bir araya getiren Ertuğrul Müyesseroğlu, Yelken sporunun gelişimine katkı sağlayabilmek amacıyla Optimist Yelkenli Eğitimine yönelik içerikler üretmektedir. Aynı zamanda optimistyelkenliegitimi.com sitesinin kurucusudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir